Webshop

Een website nieuws sectie aanmaken (voor blogs)

Regelmatig website nieuws of blogs delen heeft vele voordelen. Denk onder meer aan het trekken van bezoekers richting je website (vindbaarheid), het beantwoorden van (klant)vragen, het vergroten van je expertstatus en het afgeven van een signaal dat je webshop actueel is. Dit wordt gewaardeerd door zowel bezoekers als zoekmachines (Google).

In dit artikel lees je hoe je met Logic4 een nieuws-sectie met een blog aanmaakt. Meer specifiek, hoe je checkt of website nieuws al bestaat, waar nodig categorieën ervoor creëert en hoe je het website nieuws zelf (een blog) invoert.

Stap 1: Check of website nieuws categorieën bestaan

Standaard is de nieuws-sectie beschikbaar via www.jouwdomein.nl/blog.html/. Bestaat een nieuws-sectie nog niet, dan dien je eerst website nieuws categorieën aan te maken.

In Logic4 maak je website nieuws categorieën aan via: Website > Inrichten > Website nieuws categorie typen

website-nieuws-categorie-typen

Stap 2: Website nieuws categorieën creëren

Vul in het veld Naam in hoe je een Website nieuws categorie wilt gaan noemen. Selecteer de juiste taal en vink hiernaast alleen de Website aan waarvoor de nieuws-sectie en onderliggende categorie moet gaan gelden. Klik op Opslaan en sluiten.

Categorienamen kun je geheel zelf bepalen. Enkele algemene voorbeelden zijn Tips, Inspiratie en Veelgestelde vragen. Andere voorbeelden zijn Tuin & Balkon, Woontrends, Boeken, Badmode, Lifestyle en Accessoires. Sterke categorienamen hebben vaak een brede betekenis. Dit maakt ze goed toepasbaar voor een reeks aan nieuwsberichten en/of blogs.

Stap 3: Website nieuws aanmaken

In Logic4 maak je website nieuws en/of blogs aan via: Website > Nieuws > Website nieuws aanmaken

website-nieuws-blogs-aanmaken

3a: Vul het tabblad Basis in

Meerdere tabbladen en velden zijn aanwezig. Hieronder een toelichting bij enkele velden op het eerste tabblad Basis. De input hiervan wordt later zichtbaar op de website en/of in zoekmachines:

  • Titel: De invulling hiervan komt overeen met de Page Title (<title>) en H1 kop (<h1>). Deze zie je terug bovenin de browser en als koptitel in het zoekresultaat bij zoekmachines.
  • Titel in URL: De invulling hiervan komt overeen met de URI. Deze zie je terug achter de slash /. Een voorbeeld is www.jouwdomein.nl/blog/1/titel-in-url. Automatisch wordt aan elke blog een nummer toegekend in de URL.
  • Van en Gebruiker: Selecteer hier de gewenste datum en auteur van het blogartikel (‘Geplaatst op 10-5-2030 door Piet’).
  • Categorie: Selecteer een categorie die eerder (via Stap 1) is aangemaakt.
  • Tags: De invulling hiervan verschijnt als losstaande tags onderaan het website nieuws bericht.
  • Meta omschrijving: De invulling hiervan zie je terug als beschrijvingstekst in het zoekresultaat bij zoekmachines.

 

3b: Vul het tabblad Tekst met HTML

Het merendeel aan content van het nieuwsbericht en/of de blog dient eerst te zijn opgemaakt in HTML. Op het tweede tabblad Tekst verwerk je de HTML code. Hieronder een beknopt voorbeeld van een korte inleiding, subkop en paragraaftekst. Online zijn diverse kennisbronnen over HTML beschikbaar. Bekend zijn onder meer w3schools.com en html.com. Zie ook deze handige HTML cheat sheet.

LET OP: Hanteer hier geen <h1> koptitel(s) meer. Deze is al gevuld vanuit het Titel veld bij vorige stap 3a. Meer dan één H1 titel wijkt af van zoekmachine optimalisatie (SEO).

Het korte HTML voorbeeld

<p>In dit blog delen we 5 tips die je helpen om een sterk blog of nieuwsbericht te schrijven. </p>
<h2>Tip 1: Houd het hoofdonderwerp van je blog goed voor ogen</h2>
<p>De aandacht van je lezer wil je natuurlijk vasthouden. Daarom is het slim om het hoofdonderwerp van je blog goed voor ogen te houden. Wanneer je gaat schrijven over onderwerpen die weinig tot niet met het hoofdonderwerp te maken hebben, loop je het risico dat lezers afdwalen.</p>

website-nieuws-blog-html-invoeren

3c: Vink op het tabblad Zichtbaar op website de juiste site aan

Vink hier de website aan waarop het nieuwsbericht dient te verschijnen. Klik op Opslaan en sluiten.

LET OP: Categorieën worden pas zichtbaar nadat er minimaal twee categorieën bestaan met elk een nieuwsbericht (blog).

3d: Upload op het tabblad Afbeeldingen gewenste afbeeldingen

Er kunnen drie soorten afbeeldingen worden toegevoegd aan het nieuwsbericht en/of de blog.

  • Blog specifieke afbeelding: Deze afbeelding wordt vertoond boven de tekst. Bij afwezigheid van de ‘blog overzicht afbeelding’ verschijnt deze ook verkleind in het blog overzicht.
  • Blog overzicht afbeelding: Deze (kleine) afbeelding verschijnt in het blog overzicht. In de regel de pagina die als URI /blog.html heeft.
  • OG Afbeelding: Deze afbeelding verschijnt niet op de pagina zelf, maar betreft een Open Graph. Zodra de link van het bericht en/of de blog wordt gedeeld komt deze afbeelding automatisch mee. Dit stimuleert hogere doorklikpercentages bijvoorbeeld bij het doorplaatsen op social media. Een veelvoorkomend, geschikt formaat voor Open Graph afbeeldingen is 1200 x 630 pixels.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met de Servicedesk door een e-mail te sturen naar help@logic4.nl
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
0

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.