Webshop

Website alias aanmaken voor SEO URL’s

De functie Website alias aanmaken is op aanvraag beschikbaar. Deze maakt het mogelijk om (voor SEO) nieuwe URL’s te creëren als vervanging van bestaande URL’s. In bestaande URL’s worden kenmerken als ‘merk’ of ‘categorie’ genoemd inclusief nummer. Hieronder een voorbeeld van hoe een nieuwe URL, een fictieve bestaande URL kan vervangen. Toegespitst op een houten tuinhuis van het merk Karibu.

Bestaande URL:

  • https://www.jouwdomein.nl/categorie/499/karibu-houten-tuinhuis

Nieuwe URL:

  • https://www.jouwdomein.nl/karibu-houten-tuinhuis/

Individuele website alias aanmaken

Om een nieuwe URL aan te maken ga je bij Website naar Website alias aanmaken.
website-alias-aanmaken-functie-01

Alias URL ingeven

Vervolgens kun je de nieuwe gewenste Alias URL ingeven. Let hierbij op dat je geen slash ‘/’ hanteert aan het begin. Aan het einde mag dit wel (evenals constructies als zoekwoord1/zoekwoord2/, etc.). Hoewel het verder mogelijk is om de URL te eindigen met .html, heeft dit niet de voorkeur. Niet alleen leiden kortere URL’s tot een betere ranking, maar worden deze ook beter onthouden en zorgen ze in de regel voor hogere doorklikpercentages.

Te hanteren zoekwoorden lopen uiteen. In het geval van het voorbeeld zou je dus karibu-houten-tuinhuis/ hebben ingevuld.

website-alias-aanmaken-functie-02

Toegestane karakters

Het is erg belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de juiste karakters voor de Alias URL. Welke zijn toegestaan worden hieronder genoemd:

  • Cijfers
  • Letters
  • Forward slash (/)
  • Streepjes (-)

Let op: Er mogen geen spaties in de URL staan. Let hier op bij het toevoegen of inlezen van de Website Aliassen

De Alias wizard

Het aliassen systeem is uitgebreid met de alias wizard. Deze wizard maakt het mogelijk om op basis van templates aliassen aan te maken.

Voor gebruik van de alias wizard dient een licentie geactiveerd te worden. Stuur hiervoor een email naar help@logic4.nl met het verzoek deze te activeren.

Na het activeren dien je het gebruikersrecht voor de betreffende gebruikersgroep te activeren. Ga hiervoor naar tabblad: Gebruikers –> Groep: Rechten –> Gebruikersgroep rechten en selecteer de betreffende gebruikersgroep.
Zoek op Alias en klik de Alias wizard aan.

Na activatie en na herstart is het nieuwe scherm toegevoegd. Deze is te vinden via tabblad: Website –> Groep: Website aliases.

Hoe werkt deze Alias wizard?
Met behulp van de Alias wizard kan een gebruiker gemakkelijk voor een artikel template in batch aliassen genereren.
De gebruiker selecteert een template en vervolgens template waarden. Met behulp van deze waarden kunnen de gegevens “Titel”, “Header”, “Omschrijving” en “url” gevuld worden d.m.v. parameters.

Open de Alias wizard en selecteer een Taal, selecteer de Webshop en selecteer het Product Template waarvoor je de aliassen wilt gaan creëren.
(In dit voorbeeld gaan we uit van onze test shop met een test template).

Nadat we bovenstaande gegevens hebben geselecteerd, klik je op “Volgende”. De template eigenschappen van dit artikel template worden ingeladen. In dit scherm kun je de eigenschappen en de onderliggende waarden selecteren waarmee je de alias wilt maken.

Als je dit hebt gedaan klik je op “Volgende”. Je hebt ook de mogelijkheid om op “Vorige” te klikken. Je komt dan weer bij het startscherm terecht, waarbij je een ander template kunt selecteren. Er is dan nog niks gewijzigd of opgeslagen.
Nadat je op volgende hebt geklikt kom je in het tabblad Opstellen SEO informatie:

  1. In dit gedeelte kun je de Titel, H1, Omschrijving en Alias URL zelf vormgeven op basis van je eigen toevoegingen en de gekozen template eigenschappen.
  2. Hier zie je de template eigenschappen terug. Je selecteert de template eigenschap en kiest eventueel voor Variant 1 of Variant 2. Dit zijn de waarden die zelf te vullen zijn bij (3). Bijvoorbeeld Rode, Groene in plaats van de standaard Rood, Groen welke in je template eigenschap staat vermeld. Je kunt van kiezen voor [Variant 1 naar klembord] of [Variant 2 naar klembord]. 
  3. Hier staan je eigenschappen vermeld. Bijvoorbeeld Rood, Groen, Geel of Blauw. Bij variant 1 en/of 2 kun je hier een andere benaming voor toevoegen. Bijvoorbeeld Rode, Groene, Gele, Blauwe.

Afhankelijk van de keuze en de kopieer actie zie je dit terug in het voorbeeld. Zo kun je dus spelen met je omschrijving en/of titel. Voor elke eigenschap zijn er twee varianten toe te voegen voor de template waarde.
Je ziet eigenlijk alle combinaties van de geselecteerde template waarden.

Ik wil bijvoorbeeld als omschrijving “Groene carnavals kleding voor mannen”. Hoe pak ik dit aan?
Vul bij template eigenschap Kleur onderin bij de waarde Groen als variant 1 of variant 2 Groene in. In bovenstaand voorbeeld staat deze bij Variant 2. Op het moment dat je kiest voor kopieer [Variant 2 naar klembord] dan geef je de opdracht om de eigenschap kleur in de 2e variant te tonen. In dit geval Groene.
Het zelfde geldt voor carnavals. Dit kan een variant 1 of variant 2 zijn op de oorspronkelijke omschrijving Carnaval.
Bij mannen geldt dit net zo. De standaard omschrijving is Man maar ik wil er mannen van maken. Gebruik dan variant 1 of 2 en kopieer die in één van de vier invoer velden.

Het voorbeeld:

We hebben van onze template eigenschappen en waarden de juiste varianten gemaakt en deze samengevoegd. Je kunt er ook voor kiezen om een variant te tonen met een hoofdletter. Als de variant met een hoofdletter word gevuld dan wordt de eigenschap ook met een hoofdletter getoond. Is de variant gevuld met een kleine letter dan wordt de eigenschap met een kleine letter getoond.

Op het moment dat je dit hebt ingevoerd en de voorbeelden zien er goed uit dan kun je op “Volgende” klikken. Het systeem kijkt of er al aliassen zijn die met deze tool overschreven kunnen worden. Je kunt kiezen om ze allemaal te overschrijven of hierin een selectie te maken.
In dit voorbeeld maken we 24 nieuwe aliassen aan:

 

Als we kiezen voor “Opslaan” dan worden er 24 nieuwe aliassen aangemaakt voor de template eigenschappen Kleur, Geslacht, Thema. Ter controle zie je nog de Te genereren aliassen.

Let op:
Als je toch fouten ontdekt en je hebt bovenstaande uitgevoerd en opgeslagen dan kun je op de zelfde basis weer nieuwe aliassen aanmaken. Deze worden dan weer overschreven.
Je dient wel het tabblad “Opstellen SEO informatie” opnieuw te vullen.

Na opslaan zijn de aliassen aangemaakt en zijn ze inzichtelijk in het Website alias overzicht. Dit is te vinden onder Tabblad: Website –> Groep: Website aliases –> Website alias overzicht.
De wizard slaat de uitvoer op en deze is vervolgens in het filter te selecteren:

Het is ook mogelijk om hier een Canonical URL in te stellen voor de geselecteerde aliassen.

Let op:
Het is dus alleen mogelijk om voor artikeltemplate eigenschappen aliassen aan te maken. Voor deze aliassen kan er ook een Canonical URL ingesteld worden.
Dit geldt ook alleen voor de aangemaakte aliassen op basis van de artikeltemplate eigenschappen.

In het overzicht kun je 1 of meerdere aliassen selecteren en middels rechtermuisknop kiezen voor Canonical URL instellen:

Een popup scherm met invoer mogelijkheid wordt geopend.
Het is tevens mogelijk om de geselecteerde aliassen middels rechtermuisknop –> Verwijderen actie te verwijderen. Wel wordt er eerst een controle vraag gesteld of je de verwijder actie ook echt wilt uitvoeren voor de geselecteerde aliassen.

Activeren van de groep Website aliases

Wanneer je de functie nog niet tegenkomt in Logic4, dan kan je Consultant of ons team Servicedesk deze voor je activeren. Stuur hiervoor een mail naar help@logic4.nl met het verzoek deze te activeren.

Let op: Indien je dit door middel van een import/export wilt, dan kun je dit via Lisa aanvragen. Er kan dan door een consultant een maatwerk import configuratie gemaakt worden, waarmee je het in bulk kunt inlezen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
2
1

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.