Logic4

Verschil in de bank of het memoriaal

Bij het verwerken van de bank of boeken van een memoriaal kan het voorkomen dat er verschillen ontstaan in het begin- en eindsaldo. Het saldo van de bank is afhankelijk van het aantal mutaties en moet kloppen om een afschrift in te kunnen lezen. Bij het boeken van een memoriaal is het saldo ten alle tijden €0,- ten zij hier een fout wordt gemaakt met de datum. Hoe die fout is te vinden is te corrigeren laten we hieronder zien.

Memoriaalregel in de verkeerde periode geboekt

In het voorbeeld hieronder is een memoriaalboeking gemaakt die keurig in evenwicht is. Namelijk €3.000,- debet en €3.000,- credit. Toch geeft het memoriaal hier een verschil aan van €2.000,-. Want het eindsaldo is geen €0,- maar €2.000,-. Helemaal onderaan het venster wordt hetzelfde verschil nogmaals weergegeven.

Dit wordt veroorzaakt doordat de laatste regel op een andere datum is geboekt. Hierdoor zijn de eerste drie regels op 18-05-2017 geboekt en de laatste regel als enige mutatie op 20-05-2017. De eerste drie regels samen zijn niet in evenwicht, die hebben een verschil van €2.000,-. Dat is precies het verschil van het memoriaal die nu als eindsaldo wordt weergegeven. Was de laatste regel op 16-05-2017 geboekt, dus vóór 18-05-2017, dan was het verschil van €2.000,- als beginsaldo weergegeven.

Corrigeren van het verschil

Het verschil van €2.000,- kan gecorrigeerd worden door de datum van (in dit geval) de laatste regel aan te passen naar de datum van het memoriaal. Dat is in het voorbeeld 18-05-2017. Als het memoriaal over een grotere periode gaat, bijvoorbeeld een maand. Dan dient de datum van de boeking bij ‘Datum’ altijd de nieuwste datum van de nieuwste regel te bevatten. Stel dat er een memoriaal wordt gemaakt over juni. Dan heb je regels van 02-06-2017, 10-06-2017, 14-06-2017, etc. De laatste (nieuwste) regel is 30-06-2017. Dat is dan de datum van het memoriaal wat bovenin bij ‘Datum’ gevuld moet worden. Na de aanpassing is het memoriaal weer in evenwicht. Zie hieronder:

De datum bij het veld ‘Datum’ bovenin het venster dient altijd de datum van de nieuwste regel te bevatten.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
1
0

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.