Toevoegen verzendmethode

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een verzendmethode kunt toevoegen.

Allereerst navigeer je vanuit de tab ‘Instellingen’ vanuit het hoofdmenu naar ‘Verzendmethoden overzicht’. verzendmethoden-overzicht

scherm-verzendmethoden-overzichtHet scherm aan de rechterzijde wordt vervolgens geopend.
Hier kun je alle aangemaakte verzendmethoden vinden en eventueel exporteren naar Excel, wijzigen en aanmaken van een nieuwe verzendmethode. Ook zie je hier de naam van de verzendmethode en het basis bedrag.

Wijzigen/aanmaken verzendmethode

Wanneer je een nieuwe verzendmethode aanmaakt of een bestaande wilt wijzigen wordt onderstaand scherm getoond. Dit scherm bestaat uit meerdere tabbladen: ‘Basis’, ‘Toeslagen per land’, ‘Toeslagen per zone’, ‘Export’, ‘Import’, ‘Gekoppeld aan websites’, ‘PostNL afleveropties’.

verzendmethode-scherm

Basis

In dit scherm kun je verschillende zaken invoeren. Zo heb je aan de linkerzijde alle mogelijke in te vullen informatievelden van de methode en aan de rechterkant de koppeling met betaalmethodes en zones. De gekoppelde betaalmethodes worden enkel zichtbaar op de webshop op het moment dat je deze hebt aangevinkt bij de methode. Daarnaast kun je de verzendmethode koppelen aan een zone om zodoende het aanbod af te stemmen o.b.v. zone van de webshop gebruiker.

Hieronder wordt elke eigenschap uitgelegd:

• Naam: de naam van de verzendmethode
  • Omschrijving: de omschrijving van de verzendmethode
  • Selecteer sleutel: de selecteersleutel van de verzendmethode
  • Basis bedrag: het basisbedrag van de verzendmethode
  • Toeslag % totaalbedrag: vul hier het toeslagpercentage in dat wordt berekend over het totaalbedrag exclusief BTW
  • Verzekering: vul hier het bedrag dat moet worden betaald voor verzekering per besteed bedrag
  • Min gewicht (gram): vul hier het minimale gewicht benodigd voor deze verzendmethode in gram
  • Max gewicht (gram): vul hier het maximale gewicht voor deze verzendmethode in gram
  • Max volume: vul hier het maximale gewicht voor deze verzendmethode in gram
  • Min bedrag: vul hier het minimale bedrag waarvoor de verzendmethode beschikbaar is
  • Max bedrag: vul hier het maximale bedrag waarvoor de verzendmethode beschikbaar is
  • Grootboek nr.: koppel hier het bijbehorende Grootboek nummer
  • Gratis verzending boven: door hier een bedrag in te vullen kan worden aangegeven boven welk bedrag er gratis verzending is voor deze verzendmethode
  • Afhaalfiliaal: indien het een hier om een afhaal methode gaat kan hier het afhaalfiliaal gekoppeld worden
  • Sorteer volgorde: hier kun je de sorteervolgorde opgeven voor in de backend
  • Type: hier kan je een type opgeven die connectie met een API zal maken. Voorbeeld: Post NL en B2C

LET OP: de selecteersleutel moet corresponderen met die op het CMS item.

TIP 1: als je de sortering van verzendmethodes wilt veranderen voor de webshop dien je de selecteer sleutel te voorzien van een nummering. Voorbeeld: ‘1-shipment_postnl’. Houd hierbij rekening met het feit dat de sortering gebaseerd is op tekst en een 1 dus net zo zwaar weegt als 100.

TIP 2: als je de verzendmethode debiteur-afhankelijk wil maken, dien je de selecteer sleutel te voorzien van de term ‘debiteurafhankelijk’. Voorbeeld: ‘1-shipment_postnl debiteurafhankelijk’. Deze betaalmethode wordt dan enkel zichtbaar op de webshop op het moment dat de debiteur deze methode heeft geselecteerd.

Toeslagen

Toeslagen per land

toeslagen-per-land

Wanneer je op het tabblad ‘Toeslagen per land’ bent aangekomen kun je hier een toeslag opgeven voor een bepaald land. Hier kan je een min. en max. aantal grammen opgeven door gebruik te maken van de kolom ‘Van (gram)’ en ‘Tot’.

Toeslagen per zone

toeslagen-per-zoneWanneer je op het tabblad ‘Toeslagen per zone’ bent aangekomen kun je hier een toeslag opgeven voor een bepaalde zone. Hier kan je een min. en max. aantal grammen opgeven door gebruik te maken van de kolom ‘Van (gram)’ en ‘Tot’.

LET OP: wanneer je beschikt over meerdere shops dien je op het tabblad ‘Gekoppeld aan websites’ de betreffende webshops aan te vinken.

Export/Import van de verzendmethode

Export

Het tabblad ‘Export’ kan worden ingevuld op het moment dat je na zendingen gegevens wilt exporteren in CSV formaat.

export-verzending

Hierboven zie je een voorbeeld van een inrichting en het bijbehorende resultaat. Door in het veld ‘Bestandsnaam’ het bijbehorende pad in te vullen kun je aangeven op welke locatie het bestand weggeschreven moet worden. Daarnaast kan door middel van het scheidingsteken het veld ‘Kopregel’ gevuld worden om zodoende titelkolommen in de CSV te krijgen.

Aan de rechterzijde kun je de te exporteren velden opgeven, maar let hierbij op dat als je gebruik maakt van kopregels, de kopregel kolommen overeenkomen met het aantal geselecteerde velden.

Import

De ‘Import’ tab kan gebruikt worden op het moment dat je gebruikmaakt van PostNL. Hieronder zie je een ingevuld voorbeeld van dit tabblad.postnl-verzending

Wanneer er gebruik gemaakt wordt van track & trace codes, dan zet men altijd het vinkje ‘Kan geïmporteerd worden’ aan. Vervolgens moet je de track & trace URL opbouwen aan de hand van de beschikbare variabelen die rechts onderin worden getoond. Vervolgens wil je deze track & trace URL nog aanbieden aan de klant. Dit doe je door het vinkje ‘Verstuur e-mails naar klant’ aan te zetten en het juiste e-mail template te selecteren.

Afleveropties

Deze handleiding is bedoeld voor Logic4 gebruikers die gebruik willen maken van afleveropties. Afleveropties zijn verzenderspecifiek en kunnen gekoppeld worden aan een artikel. Zo kan er per regio een voorkeurs-afleveroptie worden bepaald, waaraan aparte voorwaarden en/of kosten kunnen worden gekoppeld.

Afleveroptie aanmaken

Vanuit een verzendmethode kan worden genavigeerd naar de ‘vervoerder afleveropties’, waarbij ‘vervoerder’ afhankelijk is van het type verzender. In dit scherm kunnen waarden worden toegevoegd en voorkeuren worden geselecteerd. Deze waarden kunnen per verzender afwijken.

Afleveroptie aanmaken

Afleveroptie: kosten (exclusief bedragen)

1. Bedrag: een extra toeslag op het bedrag van de verzendmethode.
  2. ADR kosten: een eenmalige toeslag die over een order kan worden gerekend. Wanneer er meerdere artikelen in het winkelmandje zitten met ADR kosten, zal de hoogste ADR worden geselecteerd.
  3. Bezorgkosten per product: deze kosten houden rekening met het aantal bestelde artikelen, dus bezorgkosten van artikel x aantal artikelen.

Afleveroptie: koppelen aan product

Om een afleveroptie aan een artikel te koppelen, kan vanuit het ‘Artikel wijzigen’ scherm worden genavigeerd naar het tabblad ‘Vervoerders’. Per zone mag slechts één afleveroptie worden geselecteerd. Om in batchvorm bij meerdere artikelen een afleveroptie te (ont)koppelen, kunnen in het ‘Artikel overzicht’ GRID door middel van rechtermuisknop > Wijzigen > Vervoerders afleveropties worden gekoppeld of ontkoppeld.

Afleveropties PostNL

Je hebt ook nog de mogelijkheid om eigen productcodes van PostNL op te geven voor de verzendlabels waar het type levering mee correspondeert. Zo weet PostNL op welke wijze het pakketje verzonden moet worden.