Webshop

Structured data, Schema.org en Rich snippets

In dit artikel vind je een korte uitleg over Structured data, Schema.org en Rich snippets. Voor SEO (zoekmachine optimalisatie) is het een populaire techniek om hogere doorklikpercentages na te streven. 2 punten komen aan bod:

  1. Wat is Structured data en Schema.org?
  2. Hoe zien Rich snippets eruit?

Wat is Structured data en Schema.org?

Wat is Structured data?

Structured data (gestructureerde gegevens) is code geschreven op een manier dat zoekmachines dit begrijpen. Zoekmachines lezen de code en gebruiken deze om zoekresultaten op een rijkere manier weer te geven. Structured data wordt nog wel eens door elkaar gehaald met Rich snippets. Rich snippets zijn makkelijk gezegd de uitkomst van Structured data. Anders gezegd de manier waarop deze code wordt weergegeven. Hierover later meer.

Wat is Schema.org?

Om data (consistent) te structureren zijn Google, Bing & Yahoo gezamenlijk het initiatief Schema.org gestart. Deze omschrijft een reeks uitbreidbare schema’s waarmee webmasters Structured data (gestructureerde gegevens) kunnen insluiten op hun webpagina’s. Makkelijk gezegd is het een populaire methode die voorschrijft hoe code voor Structured data kan worden geschreven.

Hoe zien Rich snippets eruit?

Rich snippets zijn de uitkomst van Structured data. Beter gezegd, de manier waarop het wordt weergegeven bij zoekresultaten in zoekmachines. Denk aan additionele informatie als sterrenbeoordeling (zodra er productspecifieke beoordelingen zijn), valuta, prijs en voorraad. Hieronder hiervan een voorbeeld.

rich-snippet-logic4-help

Sterrenbeoordeling (productspecifiek), prijs, valuta en voorraad zitten standaard als snippets verwerkt in Logic4 webshops. Vertoning hiervan is afhankelijk van de zoekmachine (Google). Algoritmes bepalen bij welke zoekopdracht en voor wie deze snippets wel of niet worden vertoond. Hierop valt niet meer invloed uit te oefenen met eigen inspanningen of inspanningen vanuit Logic4. Wel vergroot je de kans wanneer voorgenoemde structured data waarden per artikel zo volledig mogelijk zijn ingevuld.

Extra SEO, SEA en/of social media ondersteuning? Lees snel meer over onze Online marketing scan.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met de Servicedesk door een e-mail te sturen naar help@logic4.nl
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
1

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.