Goede SEO teksten, waar moet ik beginnen? Bij de meesten zal het niet een kwestie zijn van niet willen, maar meer niet weten hoe te beginnen. Met deze stappen willen we uitleggen wat belangrijk is en waar je op moet letten.
Kies een zoekwoord of een combinatie van zoekwoorden waarmee je de pagina wilt optimaliseren. Idealiter kies je voor iedere pagina (categorie/artikelgroep) een unieke combinatie van zoekwoorden. Meerdere pagina’s proberen te optimaliseren voor precies hetzelfde zoekwoord heeft geen zin. Zoekwoordonderzoek kun je doen met verschillende tools. De Google Ads Zoekwoordplanner is erg bekend. Ga in Google Ads bovenaan naar Tools en vervolgens Zoekwoordplanner. Woorden met (relatief) hoge zoekvolumes en lage concurrentie zijn vaak het meest interessant om te gebruiken in jouw webshop. Daarnaast is het zaak om je gezonde verstand te gebruiken. Stel jezelf de vraag “Wat zou ik zoeken als ik op zoek ben naar dit product?”. Neem hierbij dan ook spelfouten en tikfouten mee.
Schrijf voor iedere artikelgroep/categorie of losse landingspagina een unieke tekst. De ideale lengte van de tekst is 300 tot 500 woorden. Meer woorden mag, minder wordt niet aangeraden. De tekst moet passen bij het zoekwoord. Ga dus geen onzin verhaal schrijven. Schrijf vanuit de bezoeker. Hierbij is het toverwoord ”relevantie”. Probeer in de eerste alinea van de productomschrijving wat vragen weg te nemen. Denk aan “Ben jij op zoek naar het product dat……?” of ”Altijd al eens een ….. willen hebben om ….?”.
Laat het zoekwoord meerdere keren terug komen in de tekst van de pagina of product. Doe dit op een natuurlijke manier, want overmatig gebruik van een specifiek woord wordt afgestraft door Google. Vuistregel is een zoekwoord dichtheid van rond de 2-3%. Bij een tekst van 300 woorden betekent dit dat het zoekwoord 6-9 keer in de tekst voorkomt. Belangrijk is dat je zoekwoord in zowel de eerste als de laatste alinea staat. Wissel af met enkelvoud/meervoud en synoniemen. Doe dit vooral in de eerste en 2e alinea.
Verder is het verstandig als de tekst meerdere interne en externe links bevat. Interne links zijn links naar andere pagina’s of categorieën in dezelfde webshop. Externe links zijn links naar andere websites, bijvoorbeeld van een specifiek merk.
Het is belangrijk om structuur in je pagina te hebben. Zowel voor Google als voor de lezer die koppen scant. Voeg daarom altijd koppen (headings) toe aan de tekst. Binnen Logic4 webshops mag je geen gebruik maken van H1, deze worden namelijk automatisch voor je aangemaakt op basis van de paginatitel of artikelnaam. Wel kun je de tekst opdelen in meerdere blokken met daarbij een H2 heading. Richtlijn is zo’n 3x een H2 per pagina te gebruiken en eventueel zo’n 5x een H3.
Page title: De page title is erg belangrijk. Dit is de kop die in de zoekmachines getoond wordt evenals bovenin browservensters. Zet het zoekwoord of de zoekwoordcombinatie vooraan in de page title. Meestal wordt dit gevolgd door een zogenaamde pipeline (|) of een liggend streepje (-) en de bedrijfsnaam. Houd voor de page title een maximum van 60 tekens aan.
Meta description: Dit is wat je in de zoekresultaten onder de link ziet. Deze tekst wordt niet door de zoekmachine gebruikt om je site te beoordelen, maar is voor de bezoeker wel interessant. De tekst moet gerelateerd zijn aan de inhoud van de pagina en wederom het zoekwoord bevatten. Richtlijn is 120-156 tekens inclusief spaties.
Begin bij je belangrijkste categorieën en producten. Wanneer dit is gevuld, kun je verder met de overige categorieën, producten en pagina’s.
Omdat een pagina voor bezoekers aantrekkelijker wordt door afbeeldingen, vindt Google dit ook belangrijk. De zoekmachine kan echter geen afbeeldingen ‘lezen’. Voeg daarom op iedere ‘landingspagina’ altijd minstens 1 pagina-specifieke afbeelding of banner toe. Geef deze een logische bestandsnaam en Alt tekst mee. De Alt tekst bestaat uit enkele keywords die omschrijven wat de inhoud van de afbeelding is. Dus niet ‘banner-v1’, maar bijvoorbeeld ‘voorraadbeheer-bedrijfssoftware-logic4-voor-de-groothandel’.
Bij de banners vind je de ALT-tekst in het tabblad omschrijving:
Voor de producten wordt de bestandsnaam gebruik van de afbeelding zelf!
In het voorbeeld hieronder is een artikelgroep in de webshop geoptimaliseerd voor SEO. Naast artikelgroepen, kun je ook individuele producten, losse pagina’s en blogs optimaliseren voor SEO.
<h2>omschrijving kop</h2>
. En <p>omschrijving tekst...</p>
voor de paragraaftekst eronder. Via <a href="https://www.vervangenvoordelink.nl">omschrijving linkwoord</a>
kan je woorden of woordcombinaties doorlinken naar interne en externe links. Met <span class="readmore">
verschijnt een ‘Lees meer… button’ welke vooral op mobiel het gebruiksgemak vergroot.Let op! Het kan een aantal dagen duren voordat jouw wijzigingen zichtbaar zijn in Google. Over het algemeen bekijkt het algoritme van Google de hele pagina en bepaalt op basis van alle informatie die hij ‘leest’ welke informatie hij in zoekresultaten laat zien aan bezoekers. Door middel van bovenstaande stappen kun je de informatie zo duidelijk mogelijk presenteren aan Google, waardoor de kans groter wordt (maar helaas niet gegarandeerd kan worden) dat de informatie getoond wordt die jij wilt dat er getoond wordt.