Handleiding Lisa

Wat is Lisa?

Lisa (https://lisa.logic4.nl/) is het crowdfunding ontwikkelplatform van Logic4. De volledige ontwikkelplanning van onze afdeling Development wordt via Lisa gevoerd. Hier kun je met andere klanten van gedachten wisselen over doorontwikkeling, wensen voor nieuwe ontwikkelpunten indienen en je gekregen en gekochte uren inzetten. Naast algemene ontwikkelingen die voor iedereen toepasbaar zijn, administreren we in Lisa ook maatwerk en designwerkzaamheden. Op deze manier weten wij aan welke nieuwe functionaliteit binnen de software de meeste behoefte is en krijgen klanten de mogelijkheid om mee te beslissen over toepassingen binnen de bedrijfssoftware en het webshopplatform.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe je het Lisa wensen platform kunt gebruiken. Wanneer je bent ingelogd wordt het volgende scherm getoond:dashboard-lisa

1. Middels deze knoppen heb je de volgende mogelijkheden:
    Het dashboard opvragen
    Nieuwe wensen aanmaken
    Alle wensen opvragen
    Jouw wensen in te zien
    Investeren in wensen
    Wensen in ontwikkeling op te vragen
    Ontwikkelde (afgeronde) wensen op te vragen
  2. Middels deze knoppen heb je de volgende mogelijkheden:
     Jouw investeringen op te vragen
    Jouw urenoverzicht op te vragen
    Uren bestellen
    Uitloggen
  3. Linksonder in het scherm zie je het totaal aantal aan beschikbare uren voor jouw account en de naam van de ingelogde gebruiker
  4. Op basis van de geselecteerde optie van punt 1 of 2 zal dit overzicht worden gevuld. Enerzijds zal je hier wensen zien en anderzijds uren.

Nieuwe wens aanmaken

Wanneer je een nieuwe wens aan gaat maken klik je op de knop ‘Nieuwe wens’. Het volgende scherm wordt dan geopend:nieuwe-wens

Bij het aanmaken van een nieuwe wens moet je een categorie opgeven, onderwerp van de wens, omschrijving van de wens, of het een privé wens betreft en eventueel een afbeelding ter verduidelijking.

Op het moment dat deze is ingediend gaat Logic4 een urenbegroting maken en op de wens zetten waarna er geïnvesteerd kan worden.

2 soorten Lisa uren

Lisa uren zijn opgedeeld in 2 soorten:

Gekregen Lisa uren

• Iedere klant krijgt iedere maand een aantal Lisa uren cadeau. Hoeveel uren dit zijn, hangt af van het soort abonnement en overige contractueel vastgelegde afspraken.
  • Gekregen uren kunnen alleen ingezet worden op generieke ontwikkelwensen, de algemene innovatie van de software.
  • Gekregen uren hebben een houdbaarheid van 6 maanden, daarna komen ze te vervallen.

Gekochte Lisa uren

• Bovenop de gekregen uren kun je uren bijkopen. Dit kunnen losse uren zijn, of een voordelige ‘strippenkaart’ van 5, 10, 25, 50 of 100 uren.
  • Gekochte uren kunnen zowel voor generieke ontwikkelwensen als voor individuele wensen (maatwerk & design) ingezet worden.
  • Gekochte uren zijn onbeperkt houdbaar.

Aanschaffen Lisa uren

Wanneer je bent ingelogd en te weinig uren beschikbaar hebt om te investeren kan je deze bijkopen. Dit doe je door in het hoofdmenu op de knop ‘Uren bestellen’ te klikken. Het volgende scherm wordt dan geopend:lisa-uren

Je hebt hier de mogelijkheid om losse uren te kopen, maar je kan ook grotere bundels aanschaffen waar extra korting op staat.

popup-uren

Op het moment dat je ervoor hebt gekozen om uren aan te schaffen wordt er nog om bevestiging gevraagd:

Wanneer je ingelogd bent in Lisa kan je linksonder gelijk in het groot zien hoeveel uren je nog hebt. Hou er rekening mee dat hier zowel gekochte als gekregen uren worden getoond. Om het aantal uren per type (gekocht/gekregen) op te vragen dien je naar ‘Mijn urenoverzicht’ te gaan en het juiste filter toe te passen door middel van de vinkjes.
uren-overzicht

Klopt er iets niet aan het urenoverzicht, of lijkt het erop dat er onbedoeld uren zijn verlopen? Neem dan contact met ons op, zodat we dit kunnen uitzoeken.

LET OP: sommige Lisa wensen kunnen enkel geïnvesteerd worden met gekochte uren. Hier moet je denken aan maatwerk oplossingen en privé wensen. De wensen die algemeen door klanten geïnvesteerd kunnen worden mogen ook geïnvesteerd worden met gekregen uren.

Investeren van uren

Het is mogelijk om gedurende maximaal 2 maanden op een Lisa punt te investeren, daarna vervalt het punt en worden de uren die je geïnvesteerd hebt automatisch teruggeboekt op je saldo. Dit doen we om te voorkomen dat er een oneindige lijst met verouderde ontwikkelpunten ontstaat. Sinds we een deadline hebben ingesteld voor het investeren op een ontwikkelpunt, zien we dat veel meer klanten hun uren daadwerkelijk inzetten, in plaats van dat ze hun uren laten verlopen.

investeren-uren

Wanneer je een wens hebt geopend door uit het overzicht een wens aan te klikken zal je bovenstaand scherm zien. Hier zie je een omschrijving en extra informatie van de wens. De extra info bestaat uit al geïnvesteerde uren, categorie, status, aanvrager, aanvraagdatum en vervaldatum. Daarnaast kan je reacties plaatsen, uren investeren en uren bijkopen.

Wens volledig geïnvesteerd

Wanneer een wens volledig is geïnvesteerd wordt deze ingepland in een sprint en kan men de voortgang (verwachte oplevering) blijven volgen op deze wens. Het scherm ziet er dan als volgt uit na een volledige investering:volledige-geinvesteerde-wens