Je hebt via afdeling Sales een productgegevensfeed afgenomen en wilt gaan adverteren in Google Shopping. In dat geval dien je te beschikken over:
In deze handleiding bespreken we hoe je met Logic4 een feed inricht voor het Google Merchant Center en uiteindelijk dus Google Shopping.
Voor afwijkende vragen, zoals bijvoorbeeld ‘Hoe maak je met Google Ads een Google Shopping campagne aan?’, verwijzen we je graag door naar onze online marketing pagina.
Wil je gebruik maken van Google Shopping? Neem dan contact op met afdeling Sales om de Google Shopping Feed te activeren.
Welke artikelen je in de feed wilt hebben voor Google Shopping advertenties is aan jou. In de basis zijn er 2 keuzes:
Aanmaken van een extra website in de backoffice van Logic4
In bovenstaand screenshot is het ID nummer 8. Dit ID kan je doorgeven aan de Servicedesk met de vermelding dat dit bedoeld is voor de feed voor Google Shopping.
Let op:
Het artikel welke je wilt koppelen dient wel zichtbaar te zijn op je shop. Let er hierbij op dat het Merk zichtbaar is, de hoofdgroep zichtbaar is en dat het vinkje “Verbergen op webshop” niet aan staat voor het artikel.
Nadat je een extra website hebt aangemaakt of de keuze hebt gemaakt dit niet te doen en al je artikelen aan te bieden, dien je een verzendmethode door te geven aan de Servicedesk. Dit is vaak je meest voorkomende/gebruikte verzendmethode.
Deze komt uit je lijst van verzendmethoden overzicht.
Geef het ID nummer van de verzendmethode door aan Servicedesk.
Heb je gebruik gemaakt van de extra website, dan kun je de artikelen die terug dienen te komen zelf koppelen aan de feed.
Vanuit het artikeloverzicht kun je multi-select de artikelen gaan koppelen. Middels rechtermuisknop kun je kiezen voor wijzigen. Onderstaand screenshot toont hoe je dit kunt doen.
Feeds voor Nederland zijn standaard te bereiken door /xml-datafeeds/google-shopping-nl.xml toe te voegen aan je URL.
www.url.nl/xml-datafeeds/google-shopping-nl.xml
Als je deze URL in de Google Chrome browser bekijkt, dan zie je hoe de feed-versie eruit ziet. Feeds voor België en Duitsland hebben standaard als locatie:
www.url.nl/xml-datafeeds/google-shopping-be.xml
www.url.nl/xml-datafeeds/google-shopping-de.xml
Feeds worden vaak ververst. Hierbij is het een veelgekozen methode om zelf het Google Merchant Center zodanig in te richten dat deze elke nacht de nieuwste feed-versie ophaalt.
Hieronder een gedeeltelijk voorbeeld van hoe een feed voor Google Shopping eruit ziet.
De volgende kenmerken worden standaard toegewezen aan de feed:
De volgende kenmerken / instellingen zijn op aanvraag beschikbaar:
Geef aan de Servicedesk door welke kenmerken je naast de standaard kenmerken terug wilt zien. Mis je een kenmerk dan kun je via ons ontwikkelplatform Lisa hiervoor een wens indienen.
Zoals hiervoor aangegeven is het tonen van de beschikbaarheid erg belangrijk. Artikelen met dit kenmerk en de waarde ‘out of stock / niet op voorraad’ worden bijvoorbeeld niet getoond in Shopping advertenties. Hanteer bij voorkeur de Engelstalige benaming. Er zijn drie waarden waarvan één letterlijk dient terug te komen in de feed:
Dit is in te stellen bij artikelstatus voorraad tekst:
Voor meer informatie betreffende voorraad weergave op de webshop zie deze handleiding: Voorraadweergave instellen op de webshop
Standaard duurt het 360 minuten voordat je wijzigingen zichtbaar zijn in je feed.
De zogenaamde Google Shopping Refreshrate is door de Servicedesk te wijzigen.
Zodra bovengenoemde stappen zijn doorlopen komt de gevulde feed voor Shopping advertenties beschikbaar.
De Google shopping feed is te bereiken via: [url]/xml-datafeeds/google-shopping-{country}.xml of [url]/xml-datafeeds/google-shopping.xml
Voor het activeren van de Google Shopping Datafeed moeten de volgende gegevens worden ingesteld:
Webshop instellingen (kunnen alleen ingesteld worden door Logic4):
Google shopping verzendmethode(Verplicht)
Google shopping channel (Verplicht)
Google shopping Artikelcode gebruiken als MPN
Google shopping Vendorcode gebruiken als MPN
Verzender; Hiermee kun je de standaard verzendmethode overrulen (ingesteld door Logic4). Denk bijvoorbeeld aan België waar je misschien een andere verzendmethode wilt gebruiken. Voorbeeld url: [url]/xml-datafeeds/datafeed.xml?shipper=15
Country; Deze staat in de url. Voorbeeld url: [url]/xml-datafeeds/google-shopping-NL.xml of [url]/xml-datafeeds/google-shopping-DE.xml