In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een CMS pagina kunt maken die je vervolgens via de paginaconfiguratie zelf kunt indelen. Zo ben je in staat zelf dit soort landingspagina’s te maken waarin je meerdere elementen kunt opnemen.
Aanmaken van een losse CMS pagina
Als eerste stap maak je een CMS pagina aan via Website –> Content Management Systeem. Deze heb je nodig om een sleutel te genereren en vervolgens op te bouwen met de paginaconfiguratie.
- Via ‘Opslaan & nieuw’ maak je een nieuwe pagina aan.
- Voer hier de interne naam in.
- Vul hier de naam in die op de website komt te staan.
- Vul hier de titel in.
- Kies hier je gewenste taal.
- Kies hier een sleutel naar keuze in dit voorbeeld is dat voorbeeld_sleutel. Dit zorgt ervoor dat de pagina communiceert met de paginaconfiguratie.
- Hier kun je aangeven waar je deze pagina’s onder wilt brengen. In dit voorbeeld staat hij onder Demo-Nextshop –> Next –> Losse pagina’s –> CMS voorbeeld.
- Hier geef je aan op welke webshop deze pagina zichtbaar moet zijn.
Aanmaken van een paginaconfiguratie
Nadat er een CMS pagina is aangemaakt met bijbehorende sleutel, kunnen we beginnen met het indelen van deze pagina. Als eerste stap gaan we naar het tabblad Website –> Configuratie –> Pagina configuratie aanmaken.
- Kies hier een interne naam.
- Voer hier de gekozen CMS sleutel in. In dit voorbeeld is dit dus voorbeeld_sleutel.
- Kies hier de gewenste taal. Let op: In dit geval dient de taal van de configuratie ook overeen te komen met die van de CMS pagina.
- Hier geef je de Breedte en Positie op. In dit geval is dit standaard Breedte: 100 en Positie: 10, omdat je middels opmaak toevoegen (zie volgende stap) invloed hebt op de pagina.
- Je koppelt de gemaakte configuratie aan de webshop.
Opmaken van de pagina
Na het aanmaken van de configuratie kunnen we beginnen met het opmaken van de pagina.
- Middels ‘Toevoegen’ kun je hier elementen toevoegen die vervolgens je pagina vormen.
- Zoals je hier ziet is elk soort element in deze pagina opgenomen. Een banner, een artikelgroep en een website element (in dit geval een contactformulier).
- Zoals je hier ziet zijn de responsive instellingen bij alle 3 de elementen hetzelfde. De responsive instellingen pas je pas toe bij het element zelf om de positie en de breedte in te stellen.
- Hier hebben we een banner toegevoegd en gekozen om deze over de volle breedte (100%) en bovenste positie (10) te plaatsen.
- Als tweede element hebben we onder de banner een artikelgroep toegevoegd.
- Daar onder hebben we als derde element het contactformulier toegevoegd.
- Zoals je hier ziet kun je onderaan de positie en breedte bepalen per toegevoegd element. De banner heeft positie 10, de artikelen hebben positie 20 en het contactformulier heeft positie 30 en breedte 50%.
Let op: Het enige website element dat op dit moment toegevoegd kan worden is het contactformulier.
Resultaat van de gemaakte pagina
Als we bovenstaande stappen hebben uitgevoerd kunnen we de pagina gaan raadplegen. Omdat het een losse pagina betreft kunnen we deze als volgt aanroepen:
www.domeinnaam.nl/i/CMSvoorbeeld.html
Het gedeelte /i/CMSvoorbeeld.html komt voort uit het veld ‘Titel in URL’.
Voorbeeld pagina
- Dit betreft de pagina Titel van het CMS item.
- Dit is de CMS tekst die we hebben ingevoerd bij ‘Tekst’ van de los aangemaakte CMS pagina.
- Dit is de toegevoegde banner.
- De artikelen die in de artikelgroep ‘Horloges’ staan.
- Dit betreft het Website element ‘Contactformulier’. Je ziet hier ook dat het contactformulier voor 50% de pagina dekt. Dit komt omdat we dat hebben ingesteld bij de pagina configuratie door de Breedte op 50% te plaatsen en de Positie op 30.
Hieronder een overzicht van handleidingen die handig zijn voor het aanmaken van bovenstaande:
Op deze wijze ben je dus in staat om een eigen invulling te geven aan je CMS pagina.