Logic4

BTW tarieven instellen.

Voor verschillende producten gelden verschillende belasting tarieven.
Indien u ook goederen verkoopt aan buitenlandse debiteuren, dan gelden hier onder bepaalde omstandigheden, ook andere tarieven.

In dit artikel leggen we uit hoe u deze verschillende tarieven kunt/moet inregelen.

BTW percentages worden bepaald o.b.v. de BTW code welke is ingesteld bij een grootboekrekening, de zone waar de klant woont, het artikel of de BTW code welke is ingesteld bij de debiteur.
Het uiteindelijke percentage welke wordt gehanteerd hangt weer af van de situatie.

In de regel geldt dat de applicatie het laagste percentage zal hanteren welke voor dit artikel is ingesteld o.b.v. de zone waarin de verkoop plaats vind en de percentages welke zij ingesteld bij het artikel en debiteur.

BTW tarief instellen voor een artikelgroep

De BTW tarieven voor een artikelgroep, en daarmee voor alle artikelen in deze groep, worden ingesteld door de grootboekrekening welke hieraan gekoppeld is. Dit is onder tabblad Administratief in te voeren en is de basis voor de BTW bepaling voor de administratie.
Dit betekend dat u dus aan verschillende artikelgroepen moet aanmaken voor verschillende belastingtarieven.

Aan deze grootboekrekeningen koppel je vervolgens het gewenste tarief.
Voor alle artikelen gekoppeld aan deze artikelgroep zullen binnen de administratie dus de BTW tarieven gelden welke zijn gekoppeld aan deze grootboekrekeningen.

BTW tarief per zone

In de applicatie dient u verschillende zones aan te maken.
Standaard zijn dit 3 verschillende zones: ‘Binnenland’ en ‘Buitenland binnen EU’ en ‘Buitenland buiten EU’.
Aan elke zone koppeld u vervolgens de belastingcode welk geld voor de betreffende zone.

Na het aanmaken van de zones, kunt u deze zone koppelen aan de landen in de applicatie.

Wanneer vervolgens een zakelijke relaties welke in het buitenland woont middels de webshop een order plaats, dan zal o.b.v. het land en de ingestelde zone het BTW percentage bij deze debiteur worden ingesteld. (In dit geval dus 0% omdat het een zakelijke relatie betreft en hier dus ICL (intracommunautaire leveringen) van toepassing zijn.
Voor particulieren zal normaal gesproken standaard het Nederlandse BTW tarief van 21% gelden.

Wanneer u regelmatig goederen verkoopt aan buitenlandse debiteuren (> €35000 per jaar) dan bent u belastingplichtig in het betreffende land.
Dit betekend dat u voor zakelijke relaties niet langer ICL (intracommunautaire levering) mag doen, maar dat u ook voor alle debiteuren het belastingtarief dient te hanteren dat in deze zone geldt.
In dit geval dient u bij de verschillende zones de geldende BTW percentage op te geven welke gelden in het betreffende land.

U krijgt dan dus voor elk land een aparte zone.

De applicatie houd geen rekening met uw omzet in een bepaalde zone. Dit dient u dus zelf in de gaten te houden en indien nodig in te regelen.
Dit kan eventueel met het inregelen van zone grootboeken.

Instellen Zone grootboeken

Wanneer je de omzet voor een bepaalde zone/land apart wilt administreren en/of je werkt met landspecifieke prijzen, dan wil je dat ook de BTW tarieven worden gehanteerd bij deze prijzen.
Om dit te doen, kun je bij een artikelgroep een ‘Zone grootboek’ instellen.

Deze zone grootboeken zorgen ervoor dat als je bij een artikel een land (zone) specifieke prijs insteld dat deze ook het juiste BTW percentage (gekoppeld aan het ingestelde grootboek) mee krijgt.
Daarnaast worden deze grootboeken gebruikt om de omzet te boeken i.p.v. het standaard ingestelde grootboek.

Afwijkende BTW tarieven per artikel

De BTW tarieven voor een artikel worden standaard overgenomen van de gekoppelde artikelgroep.
Wanneer je echter voor een artikel een afwijkend BTW tarief wilt instellen, maar hiervoor niet een aparte artikelgroep wil aanmaken, dan kun je ook per artkel nog een afwijkend tarief instellen.
Ga hiervoor naar de tab ‘Prijzen’ en stel hier voor dit betreffende product een specifiek tarief in.

Indien je werkt met Landspecifieke prijzen en je wilt hierbij ook het BTW tarief van het betreffende land hanteren, dan dien je hiervoor de zone grootboeken te gebruiken welke je kan inrichten bij de artikelgroepen zoals hier boven eerder benoemd.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
0

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.