Logic4

Boeken van een inkoopfactuur

Het boeken van een inkoopfactuur kan door te gaan naar het tabblad Administratie en daar te kiezen voor ‘Inkoopboek’ onder dagboeken handmatig. In het venster wat vervolgens opent moet gekozen worden voor de groene knop ‘Openen’ links bovenin het scherm en kies vervolgens voor de gele ster ‘Nieuw’. Vervolgens opent zich het venster waarin de inkoopfactuur geboekt kan worden. In het hoofdscherm bevinden zich de volgende velden die gevuld moeten worden:

 • Boek: dit veld wordt standaard gevuld door Logic4. In het geval een inkoopfactuur staat hier altijd ‘Inkopen’
 • Datum (verplicht): dit is de factuurdatum
 • Gebruiker: de gebruiker wordt standaard gevuld door Logic4. Dit is de gebruiker die de factuur heeft ingeboekt.
 • Boekstuknummer (verplicht): dit is een uniek boekingsnummer binnen Logic4. Dit wordt standaard gevuld maar is te wijzigen.
 • Relatie (verplicht): hier kan de crediteur ingevuld worden waarvan de inkoopfactuur ontvangen is. Als de crediteurgegevens snel bekeken moeten worden dan kun je klikken op het witte balkje. Daarmee wordt direct de crediteurenkaart geopend.
 • Betaal methode (verplicht): deze wordt standaard van de crediteurenkaart overgenomen maar is altijd handmatig aan te passen.
 • Omschrijving (verplicht): hier wordt standaard de naam van de crediteur ingevuld maar dat is altijd handmatig aan te passen.
 • Factuurnummer (verplicht): hier kan het factuurnummer worden ingevuld.
 • Bedrag (verplicht: in dit veld wordt het totale factuur (inclusief btw) ingevuld.
 • Status: de status kan zelf worden bepaald. De status kan bijvoorbeeld zijn: ‘inkoopfactuur in bewerking, nog te controleren’.
 • Vaste kostenplaats: als er binnen de financiele administratie met kostenplaats wordt gewerkt kan hier de betreffende kostenplaats gevuld worden.
 • Vrije veld: dit veld is vrij in te vullen met kenmerken, omschrijvingen en andere toevoegingen die van belang kunnen zijn bij een inkoopfactuur.

Het is mogelijk om de factuur als bijlage toe te voegen aan de afbeelding. Dat kan door de afbeelding te slepen in het venster of te klikken op ‘Document toevoegen’ en hier de plek te selecteren waar de factuur is opgeslagen als. pdf of .jpeg.
Als vervolgens alles is gevuld kan er geklikt worden op ‘Regels boeken’ om de journaalpost te gaan maken.

Daadwerkelijk boeken (financieel) van de inkoopfactuur

Nadat de stamgegevens zijn ingevuld kan de bijbehorende journaalpost worden gemaakt. Het boekingsprincipe komt nauw overeen met het boeken van een rekeningafschrift. Standaard wordt er 1 regel aangemaakt waarop het factuurbedrag met bijbehorende Btw percentage wordt vermeld. Deze velden zijn zelf aan te passen. De omschrijving bevat standaard de naam van de crediteur maar kan aangepast worden naar iedere wenselijke omschrijving.

Als de inkoopfactuur meerdere Btw codes bevat (21%, 6%, etc.) dan kunnen die verschillende Btw codes worden toegevoegd en verwerkt door bij het boeken te klikken op de knop: ‘Regel toevoegen’. Op dat moment wordt er een tweede regel toegevoegd waarin voor een andere Btw code gekozen kan worden. Deze kan vervolgens ook weer op een andere grootboekrekeningen worden geboekt met bijbehorende omschrijving.

De grootboekrekening kan zelf aangepast worden. Als het veld leeg wordt gemaakt en vervolgens op de ‘Enter’ toets wordt gedrukt opent een nieuw venster waarin gezocht kan worden op grootboekrekening. De Btw code is ook zelf aan te passen.

Bij het maken van de journaalpost wordt rechts bovenin het scherm aangegeven hoeveel van het factuurbedrag nog toe te kennen is. Dit bedrag dient altijd €0,- te zijn. Het gehele factuurbedrag moet geboekt worden op een grootboekrekening.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
2

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.