Logic4

Aanmaken van een grootboekrekening

 1. Ga vanuit het hoofdscherm naar het tabblad ‘Administratie’.
 2. Klik op ‘Inrichten’ om dit submenu te openen indien dat nog niet is gebeurd.
 3. Klik op ‘Grootboeken beheren’.
 4. Wil je een nieuwe grootboekrekening aanmaken, klik dan op ‘Nieuw’.
 5. Wil je een bestaande grootboekrekening aanpassen of verwijderen, klik dan op ‘Wijzigen’.

Grootboekrekening aanmaken en beheren

 1. Wil je een bestaande grootboekrekening verwijderen, klik dan op deze paarse knop. Komt onderstaande melding in beeld? Dan bevat de grootboekrekening mutaties en kan deze niet verwijderd worden!
 2. Geef in dit veld het grootboeknummer in. Het aantal cijfers maakt niet uit
 3. Geef hier de naam van de grootboekrekening in.
 4. Geef hier aan van welke type de grootboekrekening is. Dit kan een balansrekening of een winst- en verliesrekening zijn.
  Uitleg: De balans geeft de financiële positie van een onderneming weer. Het is een overzicht van de bezittingen, de schulden en het eigen vermogen. De winst-en-verliesrekening (ook wel resultatenrekening genoemd) geeft het financiële resultaat weer over een bepaalde periode. Het is een overzicht van de kosten en opbrengsten en het verschil daartussen (winst of verlies).
 5. Koppel hier de juiste rubriek aan de grootboekrekening. Dit is voor de weergave in de kolommenbalans. De rubrieken zijn zelf aan te maken.
 6. Hier koppel je de aangemaakte btw code. Let goed op of het inclusief of exclusief moet zijn! Kies bij twijfel voor een exclusief btw code.
 7. Op sommige grootboekrekeningen mag niet handmatig geboekt worden. Alleen de software mag hier geautomatiseerd op boeken. Rekeningen die dit vinkje aan hebben staan zijn meestal debiteuren, crediteuren en voorraadrekeningen.
 8. Als er gewerkt gaat worden met kostenplaatsen, dan kan dit vinkje worden aangezet. Per grootboekrekening is dit instelbaar.
 9. Sla de gemaakte wijzigingen op. De nieuw aangemaakte grootboekrekening is nu zichtbaar in het overzicht ‘Grootboeken beheren’ als je op de knop ‘Zoeken’ klikt.

Niet te verwijderen grootboeken

Hieronder een overzicht van de aanwezige grootboeken. In het rood zijn de grootboeken getoond waarvan wij adviseren deze niet te verwijderen. niet-verwijderen-grootboeken niet-verwijderen-grootboeken

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
1

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.