Logic4

Aanmaken van een BTW code

BTW Codes

Btw codes komen overal in de Logic4 software terug. Je vindt ze bij de stamgegevens van de debiteuren, crediteuren, artikelen, grootboeken, etc. Binnen Logic4 zijn een aantal btw codes standaard aangemaakt. Dat zijn de meest voorkomende.

Een btw code kan het bedrag inclusief of exclusief btw berekenen. Voorbeeld:

 

 

 

 • Bij de btw code die als ‘exclusief’ staat aangemerkt neemt het systeem het bedrag als netto en telt de btw daar bovenop. €100 met btw code ‘21% verkoop exclusief’ levert dus een netto bedrag van €100 op en een bruto bedrag van €121.
 • Bij de btw code die als ‘inclusief’ staat aangemerkt neemt het systeem het bedrag als bruto en haalt de btw daarvan af. €100 met btw code ‘21% verkoop inclusief’ levert dus een netto bedrag van €83 op en een bruto bedrag van €100.

Daarnaast zijn er btw codes met 0% btw. Hierbij speelt bovenstaande niet.

BTW code aanmaken en beheren

 

 1. Ga vanuit het hoofdscherm naar het tabblad ‘Administratie’.
 2. Klik op ‘Inrichten’ om dit submenu te openen indien dat nog niet is gebeurd.
 3. Klik op ‘BTW codes beheren’.

 

 1. Hier kun je de standaard btw codes die in Logic4 staan aanklikken en inzien.
 2. Hier kan de naam van de btw code ingevuld worden. Deze naam wordt op veel plekken getoond in de applicatie, dus kies een nette benaming. Dit veld kan als enige veld nog worden aangepast na gebruik van de btw code.
 3. Vul hier het btw percentage in dat hoort bij deze btw code. Dat kan voor Nederland dus 21%, 9% of 0% zijn.
 4. Dit veld refereert naar de btw aangifte. Hiermee geef je aan onder welk onderdeel van de btw aangifte deze btw code hoort.
 5. Selecteer hier de grootboekrekening waarop de btw geboekt moet worden. Dit is altijd een balansrekening. Bij de btw codes die standaard in het systeem staan is hier al een balansrekening ingevuld. De consultant kan ze voor jullie wijzigen, mocht dat wenselijk zijn.
 6. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om journaalregels te exporteren. Mochten daarvoor speciale codes gebruikt worden, dan kunnen die hier per btw code gevuld worden. Dit is geen verplicht veld.
 7. Dit vinkje bepaalt of de btw code de btw inclusief of exclusief gaat berekenen. De naam van de btw code doet dat niet automatisch. Als je een btw code ’21% verkoop inclusief’ noemt, maar dit vinkje uitstaat, dan wordt de btw toch exclusief berekend.

 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
0

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.