Logic4

Aanbetalingsorder aanmaken

Binnen Logic4 is het mogelijk om op een verkooporder een aanbetaling te registeren. Voordeel van het maken van een aanbetalingsorder is dat je een aanbetaling kunt registeren op een order en deze alvast kunt uitleveren en verwerken. De klant kan dan op voorhand al een factuur ontvangen van het deel van de order waarvoor hij/zij een aanbetaling heeft gedaan.

Voor het kunnen doen van een aanbetaling zijn een aantal stappen nodig. In dit artikel wordt stap voor stap beschreven hoe je dit inricht en hoe een aanbetaling binnen Logic4 werkt.

LET OP: Om een aanbetalingsorder te kunnen aanmaken dient er eerst een licentie te worden geactiveerd. Neem hiervoor contact op met je consultant of de Servicedesk.

Aanbetalingsartikel aanmaken

Om een aanbetaling aan een verkooporder te kunnen registreren dienen we eerst een Aanbetalingsorder artikel aan te maken. Dit artikel moet vervolgens in de systeeminstellingen gekoppeld worden.

 • Eerst maak je een artikelgroep aan met als type ‘Diensten koppelbaar (zonder voorraad)‘. Voor het aanmaken van een artikelgroep kun je deze handleiding raadplegen: Artikelgroepen
 • Vervolgens maak je een artikel aan en koppelt deze aan de gemaakte artikelgroep. Bij een dienst artikel dient alleen de artikelcode, merk, artikelgroep en prijs (in dit geval €0) ingevoerd te worden. Meer informatie over het aanmaken van een artikel vind je in deze handleiding: Aanmaken artikelen.
 • Als dit artikel is aangemaakt vul je dit artikel in de systeeminstellingen. Dit is te vinden onder het tabblad Order > Aanbetalingsorders. Je kunt hier ook een eigen omschrijving ingeven.

Aanbetalingsartikel aanmaken

Aanbetalingsorder aanmaken

Als de licentie actief is en het aanbetalingsartikel is gevuld in de systeeminstellingen, dan is het mogelijk om een aanbetaling te registeren op een order. Vanuit een order heb je de mogelijkheid om middels de knop ‘Aanbetalingsorder aanmaken’ een aanbetaling te registreren.

Aanbetalingsorder aanmaken

 1. Aanbetalingsorder aanmaken: Middels deze knop registreer je een aanbetaling.
 2. Aanbetalings bedrag: Hier kun je het bedrag opgeven (incl. of excl. btw).
 3. Leverdatum: Leverdatum van de te leveren order.
 4. Inclusief BTW: Hier kun je aangeven of het bij stap 2 genoemde bedrag inclusief btw is.
 5. Order(s) aanmaken: Vervolgens klik je op de knop om een aanbetalingsorder te genereren.

Er wordt achter de schermen een nieuwe order aangemaakt en geregistreerd. In de huidige order wordt een nieuwe regel toegevoegd waarbij de aanbetaling van €1.000 wordt geregistreerd en verrekend met de oorspronkelijke order.

De huidige order blijft staan en de aanbetaling is geregistreerd door middel van een nieuwe order. In dit voorbeeld is dat ordernummer 3000474.

Aanbetalingsorder verwerken

Nadat er een aanbetaling is geregistreerd is het mogelijk deze order al uit te leveren en te factureren richting de klant.

Aanbetalingsorder verwerken

 1. Gegevens – Nummer: Hier zie je het ordernummer van de aanbetaling die ook al is geregistreerd in de oorspronkelijke order.
 2. Code – Aanbetaling: De aanbetaling wordt als ‘Aanbetaling’ geregistreerd. Deze omschrijving neemt het systeem over vanuit de systeeminstellingen.
 3. Uitlevering aanmaken: Vervolgens kun je de order verwerken en facturen (uitleveren).

Aanbetalingsorder factureren

Vanuit het orderscherm kan de order met de aanbetaling vervolgens uitgeleverd en gefactureerd worden.
De betaling wordt vanuit de order op de factuur gezet en in mindering gebracht op de daadwerkelijke order waarin het bestelde product vermeld staat.

Aanbetalingsorder factureren

 1. Ordernummer: Via ‘Uitlevering aanmaken’ vanuit de order wordt hier het ordernummer gevuld.
 2. Transporteur: Hier kun je de afleveroptie selecteren, deze wordt meegenomen vanuit de order.
 3. Verwerken: Je hebt de keuze om de order te ‘Verwerken’. Hierdoor wordt de order klaargezet voor facturatie en is deze later terug te vinden in de automatische facturatie. Meer informatie over automatische facturatie vind je hier: Factureren via de Automatische facturatie.
 4. Verwerken en factureren: Via deze optie verwerk en factureer je de order met één druk op de knop.

Na het verwerken en factureren van de aanbetalingsorder kun je de oorspronkelijke order (3000473 als voorbeeld) verder verwerken als deze uitgeleverd kan worden.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen?

Neem dan contact op met Customer Solutions door een melding in te dienen via logic4.topdesk.net
Geschreven door
Heeft dit artikel geholpen?
0
0

Over Logic4

Logic4 ontwikkelt en implementeert een alles-in-één oplossing voor bedrijfssoftware en e-commerce. Als enige partij in Nederland bieden we een totaalpakket voor webshop, voorraad, artikelbeheer, kassa, inkoop, orderverwerking, CRM, facturatie, boekhouding, B2B/B2C, managementinformatie en meer. Onze klanten zijn (middel)grote groothandels, vakhandels en retailers. Zij profiteren voor een vast maandelijks bedrag van een volledig geïntegreerde frontoffice en backoffice en continue gratis doorontwikkeling.